Du er her: Forside Nyheter CO2 - fangst og lagring (Program 6)

CO2 - fangst og lagring (Program 6)

Vi har en ny opgave. Vi skal finde løsninger for et marked som faktisk ikke eksisterer i dag. Det handler om at opsamle og lagre CO2.

Marit Larsen, er formand for delprogrammet med fokus på CO2’s opsamling og lagring. Hun er til daglig leder af norske Tel-Tek. På konferencen fortalte Marit Larsen om de indledende opgaver inden programmet for alvor sættes i gang her i efteråret 2010: 


”Vi har en ny opgave. Vi skal finde løsninger for et marked som faktisk ikke eksisterer i dag. Det handler om at opsamle og lagre CO2. Det er også en del af topforskningen, som man på ingen måde kan forvente at have afsluttet indenfor tre eller fem år. Vi arbejder ikke med et kort perspektiv, og alligevel vil vi gerne kunne præsentere realistiske resultater og konklusioner om fem år, når dette program slutter.”

 

Fremgangsmåden for programmet har således været at en række nordiske forskere og eksperter er valgt ud til studie- og research og til workshops på området.  Det arbejde begyndte allerede i sommeren 2009, og dette efterår skal det resultere i konkrete arbejdsgrupper og en øget implementering af nordisk know-how indenfor CCS (Carbon Capture and Storage). Der er sat 40 millioner kroner af til denne del af forskningen.

 

De nordiske lande er allerede involveret i en række internationalt baserede CO2 opsamlings og lagring projekter, CCS, og man håber nu med Topforskningsinitiativet, at de forskellige nationale deltagere kan øge en fælles nordisk kompetence på området.

 

”Vi har nu en god arbejdsgruppe, og det er et faktum, at de nordiske lande har ambitioner om at være gældende overfor EU og også globalt. Denne koordination og det samarbejde kan være med til at løfte regionens position som CCS ekspert. Spørgsmålene er så, om vi er teknisk modne til opgaven, og om de politiske forhold er åbne for løsninger. Det vil de kommende måneders research og workshops vise,” sagde Marit Larsen.

 

Læs yderligere om TFI program 6

arkivert under: Program 6: CO2